Het meest snoezige schaakspel van het Schaakstukkenmuseum is zonder discussie het spel met de zwarte tegen de witte schaapjes. Het heeft al veel ‘ohhh’s en ‘ahhh’s opgeleverd. Het ontwerp voor deze guitige bollen wol was echter niet bedoeld voor een schaakspel.

De gebroeders Gordon en Fraser Lamont uit Glasgow, Schotland begonnen ruim tien jaar geleden een ontwerpbedrijf voor spellen, Fragor Games. Zelf zijn het fervente spelspelers, waarbij ook het nobele spel van het schaken niet vergeten wordt. Fraser scheelt zeven jaar met zijn oudere broer Gordon en het was dan ook niet makkelijk voor hem om Gordon te verslaan met schaken. De eerste keer dat hij een schaakspel won, kan hij zich nog goed herinneren!

shear panicBordspel met schapen
Het eerste bordspel dat de broers in 2004 uitgaven heet Leapfrog, een spel met tegen elkaar racende kikkers. Ze hadden de smaak te pakken en hun tweede spel volgde een jaar later: Shear Panic. Bij dit bordspel draait het om schapen die geschoren moeten worden. De kudde wil zo dicht mogelijk bij Rambo de Ram zijn en zo ver mogelijk van de schaapscheerder vandaan blijven. Door middel van dobbelsteenworpen en acties kunnen de spelers elkaars schaapskuddes op hol laten slaan: paniek!

Vooral de vormgeving van dit spel valt op: de stenen schapen zijn enorm snoezig. Dit wil echter niet zeggen dat het om een kinderspel gaat: het spel is vrij abstract. De Nederlandse versie kwam in 2006 uit, onder de naam ‘Paniek in de wei’. Het spel werd dat jaar ook genomineerd voor de Speelgoed van het jaar verkiezing, waarbij het genomineerde speelgoed jaarlijks door een vakjury van onder andere pedagogen wordt gekozen.

Schaakbordschapen
Schaapjes schaakspelHet ontwerp van de schaapjes van Shear Panic is bedacht door de Italiaan Paulo Chiari. Het bleef echter niet alleen bij dit spel: de schapen vonden ook hun weg naar andere spellen, zoals het schaakspel in het Schaakstukkenmuseum. Dat het om een origineel gaat is te zien aan de naam van de ontwerper op het schaakbord, dat een weiland voorstelt. Hierop staan witte schapen tegenover zwarte schapen, met allebei een Rambo de Ram als koning. De paard krijgt nog het meeste bekijks: het wordt uitgebeeld door een schaap met een lammetje op zijn rug.

Alle schapen hebben de voor Chiari kenmerkende bolle neuzen, kleine oogjes en ronde oortjes. De schapen zijn niet de enige schattige dieren die hij maakt. Meerdere boerderij- of plattelandsdieren van zijn hand zijn getekend in dezelfde stijl. Het schaakspel naar Chiari’s ontwerp staat los van het bordspel ‘Paniek in de Wei’ of de gebroeders Lamont, maar een ontwerp dat zo populair is, verdient navolging.

Door Marjolein Overmeer