Miljoenen fans kunnen al tijden niet slapen van de spanning. Op 13 juli 2011 gaat de aller, állerlaatste film van de Harry Potter serie in première en daarna is het voorbij. Gelukkig hebben de fans altijd de boeken, dvd’s én het Toverschaakspel nog om de avonturen met Harry te beleven.
Het is het jaar 1990. De trein tussen Manchester en London Kings Cross Station heeft uren vertraging. Joanne Rowling besluit haar tijd nuttig te besteden en begint haar idee voor een boek over een jonge tovenaarsleerling uit te werken. Ze gebruikt veel uit haar eigen jeugd: zo woonde ze in dezelfde straat als Harry, krijgt hij de familienaam van haar oude buren, lijkt het karakter van Harry’s vriendinnetje Hermelien erg op Joanne’s karakter en is zij ook op 31 juli jarig. In de jaren die volgen, werkt Rowling de verhaallijnen uit tot een zevendelige serie: een boek voor elk jaar dat Harry Potter op Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus zit.
Goede tijden, slechte tijden
Het zijn geen makkelijke jaren. Haar huwelijk met een Portugese journalist strandt en met haar dochtertje verhuist ze terug naar Engeland. In Edinburgh heeft ze het zwaar als alleenstaande moeder en beleeft ze de armoede uit haar jeugd opnieuw. Alle uitgevers sturen haar manuscripten terug. Maar ze houdt vol en uiteindelijk vindt ze uitgever Bloomsburry Publishers die wel iets ziet in haar fantasieboeken. Het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen, ligt in 1997 in de winkels en deel 2 en 3 volgen in de jaren erna. In 1999 zijn de boeken enorm populair en vormen ze de boeken-top-drie in Engeland en de Verenigde Staten.
Films blijven niet uit en Rowling verkoopt de filmrechten al snel aan Warner Bross. In 2001 verschijnt het eerste deel in de bioscoop en het is een megahit. De hype is compleet. Merchandising wordt aangerukt om de allesomvattende honger naar Harry Potter te kunnen stillen. Warner Bross verdient miljoenen en Rowling zelf? Haar vermogen wordt door het Amerikaanse Forbes Magazine in 2010 op 1 miljard dollar geschat. Daarmee is ze niet alleen twee keer zo vermogend als Koningin Elizabeth II maar ook de rijkste vrouw van Engeland. Niet slecht voor een arm meisje met een grote fantasie.
Harry verslaat het Toverschaakspel
De levendige fantasie van Rowling is een belangrijke factor achter het succes van de Harry Potter reeks. Hierin wordt een arme jongen liefdeloos opgevoed door zijn oom en tante. Als baby zijn zijn ouders, die tovenaars waren, vermoord door hun aartsvijand, de slechte tovenaar Voldemort. Harry weet dat niet maar eenmaal 11 jaar geworden, wordt hem alles uitgelegd als hij wordt uitgenodigd om les te komen nemen op Zweinstein. Hier ontmoet hij zijn toekomstige beste vrienden Hermelien Griffel en Ron Wemel. In de 7 jaar dat ze samen op school zitten. beleven ze de meest spannende en angstaanjagende avonturen. In het eerste deel valt schaken daar ook onder. Harry en Ron houden wel van een potje schaak en dat komt hen goed van pas als ze op leven en dood het meer dan levensgrote Toverschaakspel moeten uitspelen (zie de link voor de scène uit de film).
Een replica van dit Toverschaakspel uit de film is te bewonderen in het Schaakstukken- museum. Stuk voor stuk hebben de schaakstukken bijzondere ‘gaven’. Zo is de toren met een ‘magic stick’ vooruit te schuiven, gaat het paard hinniken als het wordt verplaatst en wordt de loper boos als hij omvalt. De koning en koningin zijn het meest spectaculair: de koningin begint te stralen als je haar optilt en de koning gaat huilen in geval van schaakmat.
Wie durft?
Door Marjolein Overmeer
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.