Deze week verschijnt de Star Wars film “The Phantom Menace” weer in de bioscoop. Voor Sciencefiction liefhebbers is het verschil tussen Star Wars en Star Trek glashelder. Voor de leken onder ons een kleine uitleg over de oorsprong van deze totaal uiteenlopende werelden.
Sciencefiction is typisch iets voor de jaren zestig van de vorige eeuw. Mode had futuristische trekjes, James Bond had onmogelijke gadgets en boeken speelden zich af in de verre toekomst. Mensen droomden van een maakbare en betere wereld in de tijd van de dreiging tussen het Westen en Rusland en het communisme. De special effect technieken die filmregisseurs in konden zetten voor futuristisch spektakel waren steeds beter geworden. Sciencefiction ontsteeg het niveau van de poppenserie The Thunderbirds.
In de toekomst is alles beter
Onafhankelijk van elkaar werden Star Wars en Star Trek bedacht, geïnspireerd door deze tijdsgeest. En ook al lijken de namen op elkaar, de inhoud is totaal anders. Star Trek speelt zich af in de 23e eeuw. Alle problemen die we kennen zoals honger, oorlog, milieuvervuiling en armoede zijn opgelost. Het ruimteschip met zijn inzittenden maakt vooral vreedzame verkenningstochten door het heelal. Star Wars daarentegen speelt zich af in een ander melkwegstelsel in het verleden. Intergalactische oorlogen, de strijd tussen goed en kwaad en een mysterieuze kracht, in de films The Force genaamd, zijn de belangrijkste ingrediënten. De familie Skywalker staat centraal in dit heldenepos.
Gene Roddenberry bedacht Star Trek tijdens de Koude Oorlog en hij wilde met zijn serie duidelijk maken dat alle mensen samen kunnen werken, als ze maar willen. De serie verscheen in 1966 op de televisie maar werd vanwege tegenvallende kijkcijfers drie jaar later stopgezet. De vele herhalingen en de relevante onderwerpen maakten de serie steeds populairder en het aantal fans groter. Tien jaar later durfde Hollywood zich te wagen aan de eerste film. Het succes was enorm en prompt verscheen een nieuwe serie op de buis. Tot vandaag de dag zijn de Star Trek avonturen erg populair en ondertussen kent de serie vijf verschillende versies, die zich elk in verschillende eeuwen afspelen. Vervolgfilms konden ook niet uitblijven en sinds 1979 hebben 11 Star Trek films in de bioscoop gedraaid. Op dit moment werkt regisseur J.J. Adams aan een vervolg op de laatste film, Star Trek, uit 2009.
Films, animatie en gadgets
Star Wars is begonnen als filmreeks. Deel 4, 5 en 6 verschenen als eerste, vanaf 1977. De delen 1,2 en 3, die zich qua chronologie voor de oudere delen afspelen, zagen eind jaren 90 het licht. Dat er zoveel tijd tussen de twee trilogieën zat, lag aan bedenker George Lucas. Hij had alle delen zelf geschreven en geregisseerd en dit had hem zijn huwelijk gekost. Het publiek wilde wel meer na de eerste trilogie, maar Lucas had er geen zin meer in. Toen de populariteit van Star Wars vanwege een animatie serie steeg in het begin van de jaren 90, besloot hij toch weer nieuwe delen te gaan schrijven. Succes bleef niet uit en vervolgens liet Lucas de oudste drie films opnieuw uitbrengen, met nieuwe special effects. Dat de fans nog steeds geen genoeg hebben van de films blijkt uit het feit dat deze week deel I, The Phantom Menace, opnieuw in de bioscoop verschijnt. Maar nu in 3D.
Sciencefiction is na bijna 50 jaar nog steeds helemaal hot. Voor wie geen genoeg van Star Wars en Star Trek kan krijgen, zijn er boeken, animatieseries, speelgoed, interactieve fandagen met de acteurs en fanclubs. En natuurlijk schaakspellen. Het schaakstukkenmuseum heeft futuristische spellen van beide partijen staan, waaronder het schaakspel met de verschillende borden uit de Star Trek serie. Genoeg te ontdekken dus.
Door Marjolein Overmeer
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.